Inbjudan till fjällmöte 2019

När det gäller fjällmöten tänker vi i fjällmöteskommittén vartannat år lättillgängligt och välkänt, vartannat åt nytt och inte nödvändigtvis lika lättillgängligt. I flera års tid har tankarna funnits att lägga ett möte norr om Silvervägen. I detta område finns få kända grottor men kalk om man tittar på geologiska kartan. Naturligtvis har det sökts i området men inte alls lika mycket som på andra platser, den enkla förklaringen är avstånden. Mötets fokus kommer alltså att vara nyfynd och dokumentation. Norr eller söder om Pieskehaure har varit frågan, de kända karstgrottor som finns ligger norr om sjön medan geologiska kartan pekar på södra sidan.

Lägerplatsen blir på Lájrro (Lairo) södra sida, norr om sjön. Ungefärliga koordinater RT90 (nord, öst) 7438860, 1525556, i närheten av Rr 238. De första mötesdeltagare som anländer platsen är utifrån denna angivelse fria att välja lämpligaste lägerplats. På Lájrro finns ett antal mindre grottor som är kända sedan tidigare som får blir fjällmötets utgångspunkt för vidare utforskningar.

Vandringen in kan antingen göras från Sulitelma i Norge eller söderifrån från Silvervägen, väg 95. I bägge fallen krävs minst en övernattning längs vägen. Den som vandrar in söderifrån med start via Silvervägen uppmanas hålla ögonen öppna då man vandrar över vad vi vet grottfri men kalkrik berggrund.

Gällande utrustning rekommenderas sedvanlig utrustning för fjällvistelse samt enklare grottutrustning. När man letar grottor vill man ju vandra så lätt man kan. Studier av flygfoton, geologiska kartan och gamla grottblanketter är lämpligt att förbereda sig med. Fjällkartan BD9, BD14 och  viss mån BD10 täcker området beroende från vilket håll man planerar komma.

Årets möte är enligt devisen vi ses på fjället och det finns inga planer att ta med fälttoaletter, mötestält, elverk eller liknande. Pieskehaurestugan finns i området för den som vill förenkla sin tur med en inomhusnatt.

Fjällmötet kommer att äga rum 28 juli – 3 augusti.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.